A 40 cm-es damil esete

Többen kérdezték már, miért is nem jó a 40 cm-es damilhoz a normál tűvég? Minek megvenni külön a speciálisat?

Vagy mért akarok inkább 60 cm-eset ajánlani a normál tűvégekhez?

A válasz nem is olyan egyszerű! A damilra természetesen rá lehet csavarni a normál tűvéget, viszont dolgozni már nem lesz vele egyszerű!

Miért is?


A 40 cm-es damil igazából nem is 40 cm-es! A damil önmagában összesen 20 cm, a negyven úgy jön ki, hogy hozzáadjuk a két (egyenként 10-10 cm-es) speciális tűvég hosszát.

A speciális tűvégek kimondottan 40 cm-es körkötőtűk eléréséhez lettek kifejlesztve, ugyanis a normál tűvégek ennél hosszabbak, 128 mm-esek.

Az, hogy a képen 1-1 centivel rövidebbnek látszik, nem tévedés, a damilon lévő fém csatlakozó rész hossza is beleszámít, mert odáig merev egyenes a tű, és csak onnantól a rugalmas damil.


(3-4 mm eltérés a tömeggyártás miatt azért lehetséges, mert pl. ez a damil összecsavarva a két spec tűvéggel végülis 41 cm-re jött ki.)

A normál és a speciális tűvégek közötti 2,8 cm eltérés, összessen már 5,6 cm-t jelent, és ez megnehezíti a vele való munkát, ugyanis ha túl hosszú a tűvég, a dami nagyon megfeszül, nem tudjuk a tű két végét eléggé szembefordítani, hogy kényelmesen tudjunk vele kötni.


Ezért találták ki a rövidebb tűvégeket, ahol az az 5,6 cm már nagyobb szabadságot enged, jobban szembefordulnak a végek.


És hogy miért nem ilyen hosszú alapból minden tűvég? Mert nagyobb munkáknál mégis sokkal kényelmesebb olyan hosszúságú tűvéggel kötni, ami túlér a tenyerünkön. Ennyit jelent néhány centi eltérés!
© 2009-2021 Kötőtű.hu Minden jog fenntartva.