A kosara még üres

Blog

Ha KnitPro, akkor Symfonie. Sokan vannak így vele. De olyanok is sokan vannak, akiknek a Symfonie tűk drágák. De nekik sem kell lemondani a minőségi fa kötőtűkről!

 

A Basix Birch kötőtűk natűr nyírfából készültek, és a színétől eltekintve a fa tűk összes jó tulajdonságát magában hordozza. Kellemes tapintás, könnyű tű, meleg érzet, sima felszín, és natúr színben is szép, van, akinek ez még jobban is tetszik. A méretválaszték kicsit más a többi tűféléhez képest, inkább a vastagabb darabok kaptak helyet a Basix Birch palettáján, 4,00 mm-től egészen 25 mm-ig találhatunk kedvünkre valót. (De 4-es alatt én úgyis félek, hogy törnek a fa tűk!) És valószínűleg a kedvező ár megtartása érdekében a variálható verzió sem elérhető.

 

A fix körkötőtűk viszont ugyanazzal a jól bevált rugalmas lila damillal és ezüst színű fém csatlakozóval vannak felszerelve, amit már a többi terméknél megszokhattunk. (A régebbi kiadás fekete damillal és arany színű fém részekkel érkezett, ezért mindkét verzió előfordulhat!)

 

Mi is a választék:

- harisnyakötőtűk 20 cm-es hosszban 4,00 mm-től 25,00 mm-es méretig,

- 40 cm-es fix körkötőtűk 4,00 mm-től 8,00 mm-es méretig,

- 60, 80, 100, 120 és 150 cm-es fix körkötőtűk 4,00 mm-től 25,00 mm-es méretig,

- 25 cm-es egyenes kötőtűk 4,00 mm-től 12,00 mm-es méretig,

- 30, 35 és 40 cm-es egyenes kötőtűk 4,00 mm-től 25,00 mm-es méretig.

- horgolótű 5,00 mm-től 12,00 mm-es méretig.

 

 

 

A webáruházban jelenleg is elérhető néhány fix körkötőtű!

 

További részletek a KnitPro oldalán angol nyelven a Basix Birch kötőtűkről ITT, a horgolótűkről pedig ITT!

Nem is gondoltuk, hogy valami még hiányzott a kínálatból, amíg meg nem jelentek a Karbonz tűk. Nevükhöz méltón, karbon szálból készülnek, ami nagyon jól bírja a strapát. Valószínűleg ezért is mertek belőle 1 mm-es méretű tűt is gyártani. A tűk vége fémmel van megerősítve, de szerencsére a két anyag találkozásánál nincs akadás-veszély!

 

Elérhető Karbonz kötőtűk:

- harisnyakötőtű 15 vagy 20 cm-es hosszban 1,00 mm-től 4,00 mm-es méretig negyedenként, 4,00 mm-től 6,00 mm-es méretig felenként.

- fix körkötőtűk 40, 60, 80 vagy 100 cm-es hosszban 2,00 mm-től 4,00 mm-es méretig negyedenként, 4,00 mm-től 7,00 mm-es méretig felenként és 8,00 mm-es méretben. 2 mm-nél vékonyabb fix körkötőtű a damil minimális vastagsága miatt nem elérhető.

- variálható tűvég normál változatban 3,00 mm-től 4,00 mm-es méretig negyedenként, 4,00 mm-től 7,00 mm-es méretig felenként, és 8,00 mm-es méretben

- variálható speciális tűvég 3,00 mm-től 4,00 mm-es méretig negyedenként, 4,00 mm-től 6,00 mm-es méretig felenként.

3 mm-nél vékonyabb variálható tűvég a csavaros csatlakozás minimális vastagsága miatt nem elérhető.

- egyenes kötőtű változatban 25 és 35 cm-es hosszban 2,00 mm-től 4,00 mm-es méretig negyedenként, 4,00 mm-től 6,00 mm-es méretig felenként.

 

További részletek angol nyelven a KnitPro oldalán!

 

És ez az a variálható tűvég, amihez igazán jól illenek a fekete damilok!

 

Természetesen én is kipróbáltam, variálható verzióban. Tökéletesen elégedett voltam. Valóban jól bírja a kiképzést. 3-as tűvel pulcsit kötök vele körben. A fa tű már rég eltört volna a huzigálás során, de a Karbonznak meg se kottyan! Kellemes a tapintása, pont annyira sima, amennyire szükséges. Fekete maga a tű, de mivel fém a hegye, mégis jól látszódik a sötét fonalnál is, hova is kell szúrni. És a fém hegy pont olyan hegyes, hogy bármilyen fonallal szépen, kényelmesen lehessen dolgozni.

 

Aki már kipróbálta, beleszeretett. Olyan is van, aki a teljes Symfonie vagy Nova készletét cseréli le folyamatosan Karbonzra, és olyan is, aki ebből pótolja a hiányzó, főleg vékonyabb méreteket. Szóval új kedvenc született!

 

"Nekem a vékonyabb fakötőtűk helyett ez lesz az igaz alternatíva. Anyagában remek épp annyira tapadós, amennyire szeretem és minden remény szerint nem törik el, mint a vékonyabb szerelem fa tűk. Amik valljuk be a legnagyobb vigyázás mellett is néha (nálam most pl. rátenyerelés törte el az egyik 3 mm-est) feladják a küzdelmet nagyobb erők hatására. Egyetlen apró negatívumot tudnék mondani, hogy a fém tűhegy kicsit csattog a munka során. :)"

Juli

"Az új tűk közül a Karbonz tetszett a legjobban. Ez nagyon kényelmes volt, nem csúszott le róla a fonal, külön tetszett hogy viszonylag éles a tűje. Egyetlen hátránya volt, hogy nem tudtam annyira rácsavarna a tűket a damilra hogy ne lazuljon meg bizonyos idő után."

Timi

"Abszolút kedvenc! Eléggé tapad, de csúszik is, nincs fémes érzés, nem akad, könnyű vele kötni és nem kell félnem, hogy eltörik. Szépen apránként beszerzem majd a gyakran használt méreteket."

Viki

"Nekem is az abszolút kedvencem. Mindig attol tartok hogy a fa eltörik, de itt nincs ez a félsz. Bàr nem kötök évek óta de nagy szerelem. Biztos hogy bővìtem majd a készletet."

Nanetta

 

Nem akarsz bajlódni a szereléssel?

 

 

Úgyis csak egy hosszúságú damilt használsz?

 

Félsz, hogy a variálható tűk szétcsavarodnak? (Egyébként ez nagyon ritkán fordul elő, főként a fém tűvégeknél, és ha nincs megfelelően megszorítva...)

 

Nem kötsz olyan gyakran, hogy érdemes legyen készletet venni?

 

Mivel már a  Symfonie Wood és a Spectra Acrylic tűkről is írtam beszámolót, nem maradhat ki a Nova Metal sem!

Igazából én nem érzem rosszabbnak, mint a Symfonie. Oké, nem olyan szép színes, mint a fa, de van, aki jobban szereti a szép fémes csillogást. Nem olyan meleg, mint a fa, de mivel vékony, pillanatok alatt kézmeleg lesz! Nem olyan halkan és tompán szól, mint a fa, kicsit csilingel, de ha nem éjjel az alvó gyerek mellett kötsz, egyáltalán nem zavaró.

Valódi hátránya egyetlen egy van: a variálható tűvégeket nehezebb megszorítani tartósan, mivel eléggé csúszós a tű, ami ebben az esetben nem jön túl jól.

Kötés közben ez a csúszás viszont kimondottan jó, mert gyorsan lehet vele haladni. Nincs rajta semmi teflon bevonat, mégis nagyon jól kezelhető, és nincs minek lekopni róla. Kényelmes is, mivel kimondottan könnyű, ugyanis a tűk nem tömörek, hanem üregesek! És a fával szemben még az áruk is kedvezőbb.

Vékonyabb tűknél előfordulhat, hogy feszes kötés hatására enyhén elhajlik (nekem csak a 2-es harisnyakötőtűm hajlott meg kicsit), de még mindig jobb, mintha törne, mert ezt szépen vissza lehet alakítani.

Kapható harisnyakötőtű, egyenes kötőtű, fix körkötőtű és variálható tűvég változatban is.

Újdonságként 2014-ben megjelent a Nova tűk négyszögletes változata is, Nova Cubics néven. A fenti tapasztalatok nagyrészt ezekre a tűkre is érvényesek. Annyi az eltérés, hogy a fix körkötőtűk 2,50 mm-es mérettől, a variálható tűvégek pedig 4,00 mm-es mérettől érhetők el.